Retorik i Almedalen


Almedalsretorikerna är  en ideell förening etablerad 2011 av fyra retorikkonsulter för att bedriva folkbildning i retorik.

Syftet är att ge allmänheten större medvetenhet om de retoriska verktygen, för att lättare förstå vad politikerna egentligen säger och möjligen menar.

Publika samtal under Almedalsveckan i Visby är den huvudsakliga verksamheten. Vi genomlyser partiledarens tal från kvällen innan.

Seminarierna brukar vara mycket välbesökta – och vi gläds extra över att se en del deltagare återkomma genom åren.

Almedalsretorikerna består av:
Monica H Sperens
Mimmi Toreheim
Elias Holm
Joakim Reimar Edvardsson
www.almedalsretorikerna.se

Välkommen att besöka våra seminarier under Politikerveckan 2019.

Plats: Uppsala universitet, Campus Gotland, Cramérgatan 3, sal B 11

Kan kunskap i retorik skapa mer demokratisk aktivitet?
Söndag 30 juni kl 14.00–16.00.

Vad var det egentligen som sades igår? Ett retoriskt perspektiv på partiledartalet.
Måndag 1 juli kl 08.30–09.30.
Torsdag 4 juli kl 08.30–09.30.

Retorikens betydelse i partiledartalen.
Fredag 5 juli kl 14–16.Frigör din kreativitet

Innovationsutveckling

Här kan du lära dig att skapa nya innovativa lösningar, koncept eller affärsidéer med hjälp av den heta innovationsmetoden Design Thinking, som används av företag som Google och Apple. Lär dig även hur du kan realisera idéer med projektledningsverktyget Scrum.

Kursen riktar sig till dig som är intresserad av nytänkande och innovation. Du kanske är entreprenör, chef eller projektledare och nyfiken på hur Design Thinking kan bidra till eftersträvat resultat. Kursen ger nya perspektiv på problemlösning, kreativitet och lärande.

Design Thinking är en kreativ metod för att lösa komplexa problem och utmaningar, som att ta fram nya produkter och tjänster, utveckla affärsidéer och affärsmodeller, eller att hitta nya och smartare arbetsrutiner.

Scrum är en projektmetodik som ursprungligen kommer från IT-branschen, men som blir allt vanligare inom alla områden. Scrum är en agil metod, vilket betyder att den är rörlig och bejakar förändringar på ett effektivt sätt.

Under kursen får du djupdyka i designtänkandets olika delar. Du får lära dig hur du tar fram en brief, idégenererar med visuella tekniker, skapar prototyper och planerar för realiserande. Målet är att du får med dig metoder och verktyg som lätt kan anpassas för din verksamhet och dina behov.

Målet är att du får med dig metoder och verktyg som du lätt kan anpassa för din verksamhet och dina behov. Inga förkunskaper behövs.

Kursinnehåll:
• Metoden Design Thinking (utifrån ”Stanford-modellen”).
• Projektledningsverktyget Scrum.
 Metakommunikation – metoder för att föregripa kommunikationssvårigheter.
• Samarbetsmodell för tvärdisciplinära team.
• Kreativa och visuella tekniker.
• Teoretiska genomgångar och praktiska övningar med Design Thinking och Scrum.

Kursledare: Monica H Sperens.
Kursen arrangeras på beställning.


Alla kan sjunga


Alla kan sjunga – cirkel, tio träffar

Alldeles oavsett din sångbakgrund: här kan du hitta nya kvaliteter hos dig själv och leva ut din sångupptäckarglädje en gång i veckan, med stöd från engagerade kurskompisar.
     Regelbundenheten är kanske extra meningsfull för den som sällan har tagit sig ton och ger styrka till en bestående utveckling.

Antalet deltagare per cirkel är begränsat i dessa exklusiva cirklar, med gott om tid för var och en att utvecklas på sina egna villkor; beroende på individuella utgångspunkter och mål.
     Dina mål sätter du själv  och alla övningar är förstås helt frivilliga och sker i takt med var du är just då med din sång.

Några gemensamma mål har vi, som att ha roligt, må bra, komma vidare och inte låta oss stoppas av gamla begränsningar.
     Inget annat än sång gör dig så enkelt friskare, starkare, gladare och mer balanserad. Lungor och sinne luftas och kemiska nyttigprocesser kommer igång i kroppen. Utan biverkningar.

Alla kan sjunga-cirkel
Tid:  Onsdagar 18.00–19.30. 10 ggr. Start 18 september 2019.
Plats: Princess Hall, nära Djurgårdsbron.
Ledare: Monica H Sperens.
Kostnad: 2.360:- inkl moms.


SÅNG PÅGÅR

SÅNG PÅGÅR, 10 TRÄFFAR
Tid:  Torsdagar 18.00–20.00. 10 ggr. Start 19 september 2019.
Plats: Princess Hall, nära Djurgårdsbron.
Ledare: Monica H Sperens.
Kostnad: 2.360:- inkl moms.


SJUNG VIDARE

Två roliga och utvecklande kortkurser. Varje träff omfattar två träffar.
• För att gå Sjung vidare-kurserna behöver du först ha gått Alla kan sjunga-cirkeln; i år eller tidigare.
• I årets Alla kan sjunga-cirkel ingår Sjung vidare.

Jazz & folksång, uttrycksfullt och inspirerande. Du får träna på uttryck och mod, tillsammans med dina kurskompisar. Här är individens sångupplevelse i centrum. Rösten bär på en färg och en känsla som är typisk för var den kommer ifrån. Folksång är kulturella uttryck, med olika sätt att sjunga på i hela världen. Jazz å sån't vill beröra både sångaren och publiken och bära fram personliga känslor. Du leker och testar.

Stämsång, lätt och lekfullt. Du får träna på att lyssna, och sjunga tillsammans. Här är den gemensamma sången viktigast, för i stämsång är varje individs röst som en liten del i ett större instrument. Tillsammans utforskar vi hur det låter när vi sjunger unisont, i enkla stämmor och kanon. Du tränar gehör och samarbete.

Tid:  Tid ej bestämd ännu.
Plats: Princess Hall, nära Djurgårdsbron.
Ledare: Monica H Sperens.
Kostnad: 


Prova-på-kurs, två träffar.

Det här är en inbjudan till en härlig, inspirerande, sjungande vårstart för dig som vill börja utveckla och lära känna din sångröst bättre. Sångglädje utlovas. Och nya insikter i stödjande gemenskap. Max åtta deltagare, så det blir gott om plats för handledning av var och en. Monica H Sperens, skaparen av uttrycket och metoden Alla kan sjunga leder kursen. Sångerna vi använder är enkla och roliga.

• Fokus på andningen: Varför blir jag trött? Varför räcker inte luften? Hur kommer det sig att det känns så tunt och pipigt? Varför hörs jag inte?

• Fokus på gehöret: Sjunger jag falskt? Varför hör jag inte min röst? Hur kommer det sig att jag tappar tonen när jag sjunger ensam? Hur kan alla andra veta hur de ska sjunga? Vad är gehör? Kan man verkligen lära sig att sjunga rent?

• Fokus på vokaler och andra kul klangskapande tips: Hur gör jag för att släppa ut min instängda, hoptryckta röst? Hur gör jag rösten varm och mjuk istället för kall och hård (eller tvärtom)? Hur hänger hur det låter ihop med hur det känns?

• Fokus på avspänning: Hur kan jag spänna de muskler som behövs vid sjungandet och samtidigt släppa andra spänningar? På vilket sätt märks min inställning till rösten i mitt sjungande? Är jag bekväm när jag sjunger? Har jag roligt? Hur gör jag för att våga

Alla kan sjungaprova-på
Tid:
 Fredag 30 augusti 2019 kl 18–19.30.
Plats: Monica Sperens ateljé. Långa Gatan 11 C, Stockholm. Mitt emot Skansens huvudingång.
Ledare: Monica H Sperens.
Kostnad: Ingen.

Titta också gärna in på www.allakan.nu

Djurgårdsvandring

Fyra försommarvandringar. Betala in 200:- för 2017 och stöd vår vandrande akademi. Lys sedan upp med din närvaro på en eller alla vandringar. Alla är välkomna!

Ordets makt. Bilder, jämförelser, liknelser. Vi pratar om vad orden gör med oss. Vi utgår ifrån aktuella händelser och hur massmedia har berättat om det, och nystar upp förståelser tillsammans.

Samling utanför Långa gatan 11 C (Monica Sperens lokal mellan Gröna Lund och Skansen). Spårvagn, buss 44, och Djurgårdsfärjan finns i närheten. Avslutet blir vid Djurgårdsbrunns värdshusbro. (Därifrån går buss 69 in till stan.)

Djurgårdsvandring
Datum: Onsdag 24 maj, onsdag 31 maj, onsdag 7 juni, måndag 12 juni.
Tider: Vi avgår från Långa gatan 11 C, kl 17.30 och beräknar att komma fram till Djurgårdsbrunn vid 19-tiden.
Kostnad: 200:-, medlemsavgiften för hela 2017, betalas till plusgiro 69 24 73-2 KommUnikAktion AB.
Gångledare: Monica H Sperens.
Se även: www.allakan.nu
Anmälan till vandringenWillingness

Ledarskapsutveckling

Willingness – villighet: En transformerande endagskurs. Dina viljor sätts i fokus.

Vet du vad du vill? Är du alltid överens med dig om vad du vill? Hur hanterar du motstridiga viljor inom dig? Allt klarnar under kursen.

Den goda viljan

  1. "Jag vill inte"! Uppbådandet av kraft hade pågått en tid, och nu sa jag ifrån. "Din vilja sitter i toppen av det där trädet", sa mamma och pekade på tallen. Sex år gammal bestämde jag mig för att aldrig säga så till mina barn, om jag skulle bli mamma. Jag blev mamma. Jag sa aldrig så.
  2. "Men vad vill du egentligen? Vem av oss vill du ha?" Båda killarna stirrar på mig. Jag springer in i badrummet, tar en tuggtablett med antibakteriell substans, som jag vet ska vara i munnen i två minuter för att ha någon verkan, tuggar ivrigt och pekar på halsen, en handling som ska betyda: Tyvärr killar, jag kan inte prata just nu – återkom med frågan vid ett annat tillfälle – eller glöm bort den! Högst ovillig att titta på mina viljor vann jag tid.
  3. "Vill du stödja Greenpeace?"
    "Ja, det vill jag."
    "Hur mycket vill du betala?"
    "Jag vill betala en miljon, men jag kommer bara att betala hundra kronor."
  4. "Om Gud vill och skosnörena håller", sa mormor ofta. "Om Gud vill", kan vara ett aningslöst uttalande, med en provocerande effekt. Det kan vara ett sätt att slippa ta ansvar för sina egna handlingar. Eller ett sätt att förklara händelser.

Du kommer att få jobba praktiskt med avslappningsövningar, dialog och självreflektion. Och skrivövningar från, bl a, transaktionsanalys och psykosyntes.

Infomöte: Ingen tid bestämd ännu.

Willingness
Kursdatum:
 Inget datum bestämt ännu..
Kostnad: 
Plats: Långa gatan 11 C, Djurgården. Begränsat antal deltagare.
Varmt välkommen som du är, kanske med motsägelsefulla viljor. Det blir en underbar dag.

Infoblad
Du kan boka eller intresseanmäla dig här:


Sångsemester på Korsika


Medan Medelhavet ännu är varmt följer vi sångfåglarna söderöver. Tio gånger hittills har vi sångsemestrat på Korsika.

Vid havet på på den västra sidan finns en liten ort, influerad av italiensk arkitektur, som heter Ile Rousse. Den är vår hemmahamn.

De första dagarna fyller vi med härliga kristallklara salta bad, vid någon av de nära stränderna, eller sötvattensbad i hotellpoolen, vandringar i stad och berg, gemensamma sångstunder på terrassen mot havet och i vårt alldeles egna sällskapsrum, bridgerummet.

Det rosa hotellet, en pampig byggnad i kolonialstil, har generösa ytor och stora rum. Och läget är idealiskt; 50 meter till centrum och 200 meter till stranden. Hotellet har tennisbana, pool, bar och hiss – och air condition på rummen, vilket kan vara skönt för vädret är fortfarande varmt. Brukar hålla sig runt 27° i luften och 22° i havet så här års.

Och varje år
 
åker vi till den polyfoniska körfestivalen i Calvi, som är en av många anledningar till att vi åker till Korsika. Korsikanerna har en mycket berörande sångtradition, hämtad från klostrens värld, med mångstämmiga, mustiga manskörer.

Tid: Nästa Korsika-resa är inte färdigplanerad än. Preliminärt vecka 37, 2020.
Researrangör: Langley travel.

Ledare: Monica H Sperens.

Mer info: Kontakta Monica H Sperens

Om du fyller i en intresseanmälan så hör vi av oss när allt är klart:
Intresseanmälan, Gomera och Korsika 

Talröststajlning

Rösten har vital betydelse för din personliga presentation och utstrålning.

Sättet att traktera rösten är ofta omedvetet och oförlöst. Några små justeringar kan ge stort positivt utfall i vardagen. Med justering menar jag (Monica): hållning, andning, klang, intensitet, satsmelodi. Inställningen är också jätteviktig. Attityden påverkar.

När du lärt dig att använda rösten bättre får du också större tillit till dig själv som talare. En positiv spiral kommer igång. Tillit föder mod, som genererar närvaro, som kan transformera talängslan till talglädje.

Förutom den individuella handledningen kommer deltagarna att jobba tillsammans i mindre grupper. Handfasta råd, stärkt självförtroende, mindre talängslan och vackrare röst kan förväntas.

Talröststajlning
Kursen hålls: Lördag 11 januari 2020, kl 10–17.
Kostnad: 2.360:-, inkl moms. Fika ingår.
Intresseanmälan: Du kan anmäla ditt intresse; så hör vi av oss längre fram.
Begränsat antal deltagare: Kursen hålls med en liten grupp.
Plats: Långa gatan 11 C, Djurgården. Begränsat antal deltagare.
Ledare: 
Monica H Sperens.
Du kan boka eller intresseanmäla dig här:

Självhypnos för alla

Självhypnos är något som vi alla håller på med, dagligen. Men oftast omedvetet och försvarslöst. Tyvärr. För allt som vi tar in, genom alla sinnen, kommer ut igen och yttrar sig på något sätt. Fram för fria val!

Medveten självhypnos kan vara oerhört nyttiggörande. I djup avslappning suggererar du medvetet in vad du vill åstadkomma och styra dig till.

När du behärskar tekniken så kan du använda den på många områden, t ex: För att bygga upp sunda vanor och konstruktivt tänkande, till studieteknik, för koncentration och avslappning, för plushälsa och ökad livsglädje.

Detta kanske din arbetsgivare är villig att betala för. En sundare personal tjänar allapå. Och förebyggande friskvård är avdragsgillt för företag.

Självhypnos för alla
Datum: Lördag–söndag 4–5 april 2020.
Intresseanmälan: Du kan anmäla ditt intresse, se kursanmälan nedan, så hör vi av oss längre fram.
Begränsat antal deltagare: Kursen hålls med en liten grupp.
Kostnad, prel: 3.540:- inkl moms. Fika ingår.
Ledare: 
Monica H Sperens.
Utbildad mental tränare med behörighet att ge självhypnoskurser.

Infoblad
Du kan boka eller intresseanmäla dig här:Sjung med i London!

Vi är med på den klassiska konserten: Christmas Carols i Royal Albert Hall, med stor kör, stor orkester och 6000 medsångare. Vi var med även 2001, 2008, 2011 och 2013. Det blev alltid en fantastisk stämning och något att minnas och vilja uppleva igen.

Öppet för alla:  Du behöver inte ha gått någon kurs för att vara med på detta arrangemang.

Christmas Carols:  Nästa allsångskonsert i Royal Albert Hall blir runt 15 december 2016. (Vi väntar på Albert Halls program.) Alla våra deltagare kommer att erbjudas fyra övningstillfällen i Stockholm dessförinnan; programmet i Albert Hall och några svenska julsånger. Och så sjunger vi så mycket vi bara orkar i London förstås!

På programmet: Som extranöjen planerar vi stadsvandringar, afternoon tea, shoppning och musikaler. Och eventuellt ett trädgårdsbesök som 2013 (jodå, det var jättefint i december), eller något helt annat. Samt en och annan pub förstås.

Boende: Centralt läge har hög prioritet, vi har inte bokat än, men gärna ett trevligt hotell nära British Museum (dit jag, Monica, ska gå, bl a).

Detta ingår: Fyra sångrepetitioner i Stockholm: fördelade på oktober, november, december, tre övernattningar i tvåbäddsrum på hotell, frukostar, tunnelbane/busshäfte, biljett till Royal Albert Hall, guidad stadsvandring.

Svenska julsånger. Vi kommer även att öva in en svensk repertoar, som vi hoppas hitta en plats att framföra på. Hör gärna av dig om du har något tips, tidigare har vi framträtt i Svenska kyrkan och på julfest på ett företag.

Sjung med i London
Tid: Preliminärt torsdag 15 – söndag 18 december 2016.
Kostnad: 4.800:-.
Infoblad
Du kan boka eller intresseanmäla dig här: